nl | en
Wees jezelf, dan ben je het leukst

Wees jezelf, dan ben je het leukst

Of je bent echt, of je speelt theater.

 

Het is 2010. Ik zit tegenover mijn toenmalige echtgenoot, aan de keukentafel. We hadden een moment gepland om met elkaar te praten en dat was nu. Het onderwerp van gesprek: ‘hoe verder te gaan met onze relatie nu die in zwaar weer verkeert’.

Hij had al gemeld dat hij absoluut niet in relatietherapie wilde. Helemaal niet gezien mijn vak als orthopedagoog en psycholoog. “Jij kan iedereen toch zo goed helpen, dus waarom ons niet.” Het sarcasme droop ervanaf.

Ik ben niet het type dat zomaar opgeeft.

 

Ik wilde de relatie redden, al stond voor mij één voorwaarde als een paal boven water. Ook omdat de relatie zonder die voorwaarde geen kans van slagen meer had. Ook omdat ik als persoon zonder die voorwaarde geen kans van slagen meer had.

Ik wilde mijzelf kunnen zijn.

Als je jezelf kan en mag zijn in een relatie ben je een leuker mens. Je voelt je vrij en geliefd, door jezelf en door de ander.  

Het is zo belangrijk je een leuk mens te voelen!

 

Ik was dat kwijt, dat ‘mijzelf zijn’. Hoe kreeg ik zijn medewerking om echt aan onze relatie te werken? Bepaalde gedragingen zaten zo diepgeworteld en praten wilde hij niet. Het lag volgens hem allemaal aan mij. Maar we weten: it takes two to tango!

Omdat praten op dat moment niet ging, stelde ik iets anders voor. ‘Laten we een lege bloemenvaas op tafel zetten. Elke dag waarop we het fijn hebben met elkaar de komende week zetten we allebei een bloem in de vaas. Zo hebben we aan het eind van de week een prachtig boeket gemaakt met en voor elkaar.’

De bloemenvaas bleef leeg, op één bloem na. Die had ik er op dinsdag in gezet.

Maar we geven niet op.

 

Een maand later huurde ik een schilderij bij de kunstuitleen en liet dat op zijn verjaardag bezorgen. Het was een werk van Clemens Briels,‘Of je bent echt of je speelt theater’. Ik vond het een inspirerende titel. Het schilderij was bedoeld als een herinnering om iedere dag onszelf te zijn. ‘Over een jaar leveren we het werk weer in en dan kies jij iets voor mij uit,’ zei ik erbij.

Er is nooit een ander schilderij voor in de plaats gekomen.
Ik verliet deze man nog hetzelfde jaar.

Het schilderij heb ik gekocht.

 

Het herinnert me er nog steeds elke dag aan dat ik mezelf mag zijn. Want dan ben ik op mijn leukst. 

drs. Sylvia Duijm
high-impact coach & founder Instituut Felixe
Gericht op mensen bij wie overvloed overvloedig is en waar geluk nog niet heel gewoon is.

Of je bent echt, of je speelt theater.